среда, 2. мај 2012.

БЕНД „ЕСХАТОН“



Бенд Есхатон је идејно настао 2001. године када су написани први стихови и осмишљени први гитарски аранжмани, али је тек почетком 2006. године у Сремској Митровици окупљена прва постава бенда, коју су чинили:

Вељко Потпарић – гитара
Ратко Сантрач – бас гитара
Миле Павле Миладиновић – бубњеви
Милош Крсмановић – клавијатуре
Никола Мијовић – вокал

У овој постави бенд је освојио награду публике на гитаријади Савсток у Сремској Митровици августа 2006. године, а и имао је неколико клупских наступа уз измену на бас гитари и одлазак клавијатуристе из бенда.


Крајем 2006. године, услед разних околности које су настале као и нових потреба бенда, коначно се искристалисала следећа постава:

Вељко Потпарић – гитара
Ненад Селимовски – бас гитара
Ненад Стевановић – бубњњеви
Никола Мијовић – вокал

На првој Војвођанској гитаријади, одржаној 24. маја 2007. године у склопу традиционалног мото-фестa у Новом Саду, бенд је у наведеном саставу освојио 2. награду стручног жирија, док је Вељко понео лауреат за најбољег гитаристу. 

Средином 2008. године, услед здравствених проблема а на жалост осталих чланова, бенд је био принуђен да напусти Ненад Селимовски, тако да је поново дошло до измене у постави. 

На јесен исте године бенд је добио нове чланове, тако да се убрзало са уобличавањем композиција и конципирањем првог албума на коме је бенд почео активније да ради.
Постава бенда од тада је следећа:

Вељко Потпарић – гитара

Александар Анђелковић
бас гитара
Ненад Стевановић – бубњеви
Милко Лисица – клавијатуре
Никола Мијовић – вокал

Везано за овај период, важно је поменути и учешће на међународном фестивалу GBOB Serbia у клубу Дангуба“, као и изузетно добро посећен наступ у београдском клубу Holiday.

Поред рада на поменутом албуму бенд је снимио и сингл под називом Са Косова. Иначе, ову песму чине препознатљиви делови из песама наших познатих композитора и текстописаца, Са Косова зора свиће Љубе Манасијевића као и Видовдан Милутина Поповића – Захара, које је бенд препевао у стилу сопственог музичког израза и снимио у студију Paradox, Срђана Бранковића, у Смедереву. Овом песмом бенд је на својствен начин желео да да сопствени печат и нагласи смисао свега онога што се у овом тренутку наше националне историје дешава, а тиме подршку и наду за очување свести о идентитету и вредностима које баштини ова колевка и темељ наше духовности, а коју се трудимо да сачувамо тако што ћемо је чувати у нашим срцима, мислима и наравно у песми.

По Васкрсу 2010. године завршен је рад на снимању и обради аудио материјала за албум Чекајући Есхатону студију Strеch, Александра Ђорђића, у Београду. За снимање и конкретизовање аранжмана за деонице на бубњевима у песмама за албум бенд је ангажовао Милана Јејину.


Садашњу поставу бенда чине:

Вељко Потпарић – гитара
Александар Анђелковић – бас гитара
Ранко Кнежевић – бубњеви
Милко Лисица – клавијатуре
Хаџи Никола Мијовић – вокал

Есхатон је, према православном хришћанском учењу, живот будућег века, метаисторија, крајњи вид постојања човечанства, који ће настати по свеопштем васкрсењу, васпостављањем Царства Небеског, догађај који ће трајати вечно и у коме ће човек познати прави смисао постојања, реалност за коју смо створени и у којој човек има онтолошко утемељење.

Ко има ухо да чује, нека чује . . .

eshaton.rs