четвртак, 10. мај 2012.

НАПАД НА ДЕВОЈЧИЦЕ У АРАДЦУ

ЗРЕЊАНИН – ОШ “Братство” у Арадцу, код Зрењанина, била је у среду празна, а уместо граје 300 малишана, у школском дворишту чуо се само разговор њихових родитеља. Они су се ту окупили, тражећи формирање полицијске станице у Арадцу, односно, ангажовање школског полицајца, како би се осигурала безбедност школараца.

Повод за ове захтеве житеља Арадца је инцидент у којем су, прошле суботе, две девојчице малтретиране док су се играле у парку преко пута православне цркве. Ф. Ј. (9) словачке и Ј. С. (10) српске националности, по тврдњама родитеља и мештана, напала је група ромске деце.

- Моју ћерку и још једну девојчицу малтретирало је више од десеторо ромске деце, окружили су их, пипкали, задизали им сукњице, обарали их на тло… Све је то трајало готово пола сата – револтиран је Иван Јановски, отац девојчице, жртве вршњачког насиља.

И Александар Срданов, отац друге девојчице, огорчен је због малтретирања које је његова ћерка преживела.

- Деца су преживела трауму и шок. Морали смо да их водимо у Ургентни центар. Сада су код куће и опорављају се од последица шиканирања – каже Александар Срданов, наглашавајући да није задовољан како се зрењанинска полиција суочила са овим проблемом. – Деца су из говорнице позвала полицију, патрола је дошла и направила записник, али немамо никакву информацију шта у МУП конкретно раде, да ли надлежни уопште знају колико деце је учествовало у инциденту, која су то деца, и што је најважније, шта ће предузети.

Бранислава Јовановски, мајка нападнуте девојчице Ф.Ј. каже да ово није усамљени случај и да су се многи родитељи жалили на малтретирање своје деце од стране старијих ученика ромске популације. Проблем је, како каже, што и сада они неће о томе јавно да причају.

“Ми ни једног тренутка нисмо спречили децу да похађају наставу или не дођу у школу. Реч је о револту и начину да се на овај начин скрене пажња јавности на проблеме у овом селу. Сада нам кажу да је ово кривично дело и изгледа да ћемо, како се ситуација развија, ми родитељи бити криви за све”, огорчен је Александар Срданов, отац нападнуте девојчице С.Ј.

Представници школске управе Зрењанин посетили су школу у Арадцу и у разговору са родитељима и директором осудили чињеницу да се школа користи као инструмент за евентуално решавање оваквих немилих ситуација.

На иницијативу родитеља одржан је и састанак савета Месне заједнице Арадац, а за помоћ су се обратили надлежним институцијама и Полицијској управи Зрењанин.

Нико од представника ромске заједнице у селу није хтео да коментарише овај случај. Истрага о немилом догадјају у овој вишенационалној средини и нападу на две девојчице је у току, а како незванично сазнаје РТС, деца ће сутра редовно похађати наставу.

Извор