субота, 19. новембар 2011.

75 ГОДИНА ОД СМРТИ ВОЂЕ ШПАНСКЕ ФАЛАНГЕ

Дана 20. новембра навршава се 75 година од убиства Хозе Антонија Прима де Ривере, шпанског национал-револуционара и легендарног вође Шпанске Фаланге. На овај дан 1936. године, републиканска анархо-комунистичка армија га је стрељала, претходно га осудивши на смрт због његовог бескомпромисног национализма и анти-комунизма.

Примо де Ривера је рођен 1903. године, у племићкој и војничкој породици. Завршио је правни факултет, на ком је 1923. стекао звање доктора правних наука. Свој политички ангажман започео је 1931, да би 1933. постао оснивач Шпанске Фаланге, покрета заснованог на надкласном и интегралном погледу на државу и друштво. Фаланга је од првих дана стала у ред организација Треће позиције, истакнувши свој анти-капитализам, али и анти-комунизам, прожет жељом да се Шпанија врати на путеве славе као јединствена држава, која би се супротставила сваком облику унутрашњег сепаратизма.

Због своје идеологије, Примо де Ривера је за живота био често нападан, како од стране демократа, либерала и комуниста, тако и од стране појединих конзервативних и монархистичких кругова. У сам освит крвавог грађанског рата, изазваног неспособношћу демократске власти, бива ухапшен због илегалног поседовања оружја“, да би га после неколико месеци заточеништва осудили на смрт, у духу својих идеолошких истомишљеника из Комунистичке партије Југославије.

Хозе Антонио Примо де Ривера је светао пример националног отпора антинационалном отрову, што га сврстава раме уз раме са највећим идеолозима хришћанског социјалног национализма, Корнелијем Кодреануом и Димитријем Љотићем. Ову тројицу великана  поздрављамо традиционалним шпанским ратничким поздравом:

¡PRESENTE!

СА НАМА СУ!