субота, 9. јул 2011.

98 ГОДИНА БРЕГАЛНИЧКЕ БИТКЕ


9. јула 1913. године храбра србска војска је извојевала коначну победу над двоструко јачом војском Бугарске, чиме је проузрокован бугарски пораз у Другом балканском рату.

По окончању Првог балканског рата, дошло је до нарастања сукоба око поделе ослобођених територија. Споразумом којим је оформљен Балкански савез, било је одређено да се подела територија јужно од Шар планине изврши арбитражом руског цара Николаја II. Међутим, Бугарска је сматрала да јој територија Старе и Јужне Србије безусловно припада у целости, иако није испунила договор о броју војника који су требали да учествују у војним операцијама.

Бугарска војска је 30.(17) јуна 1913. без икакве објаве рата напала свог дојучерашњег савезника, покушавши да натера Србију на повлачење из новоослобођених територија. Мучки напад је храброшћу србског војника одбијен, а бугарска војска натерана на повлачење.

Данас, после 98 година од наше велике победе, можемо само да поновимо гесло које је наша велика армија исковала крвљу за националним уједињењем:

КУМАНОВО ЗА КОСОВО – БРЕГАЛНИЦУ ЗА СЛИВНИЦУ!